woensdag 24 juni 2009

HOOGSPANNING (!)


...een bijzonder beeld op de C80 (meestal is het voornamelijk blauw namelijk;)...


maandag 22 juni:
Als we Francisco (spreek uit fraanshjieskoe) & Isabella niet waren tegengekomen in Leixoes dan hadden we het vast nooit gedaan...
Na een bloedstollende entree in de lagoon van Aveiro, waar het water ons kolkend en briesend met een gangetje van 3 knopen het land inspuugt, komen we na een tocht van ongeveer een uur bij de stad aan. Maar voordat we kunnen chillen aan de bar van het privee haventje is er nog een (1) ‘spannend’ momentje. We moeten onder een hoogspanningsmast door die over het water hangt.

...de powerlines, de boot, de gebakjes in de rugzak...

Hij is maar 3 draden groot...maar toch. Kees zet voor de zekerheid de antenne van de marifoon maar even op non actief. Op de kaart en in de pilot staat dattie 18 meter hoog is ... Het puntje van onze mast meet 17 meter boven het water. Daarbovenop hebben we nog een windvaan en een antenne. Wij weten dat de cijfers op de kaarten vaak aan de voorzichtige kant zijn.
...de private haven in Aveiro...

Maar het is echt heel moeilijk in te schatten of je er onderdoor kan. Bovendien is het springtij en slechts 2 uur na hoogwater.
We kijken om ons heen. In de haven ligt een boot die 1 meter kleiner is dan de onze. De draden hangen in het midden van het water het diepst door omdat de beide masten aan weerszijde van de rivier staan...
We besluiten het met een vaart van ongeveer 0,0 langs de zijkant te proberen. Als het lijkt dat we iets aanraken meteen achteruit en eventueel ankeren totdat het laagwater is. Maar het is niet nodig. We gaan er met kloppend hart onderdoor en later horen we in de bar dat ze bij de laatste meting tot 27 meter kwamen. Naja! Het zal wel eb geweest zijn;)
...bij eb kan het water lager staan dan de boot diep is...

Bedankt luitjes voor de goeie tip! Onze Portugese buren in Leixoes waren bij het binnenvaren op het eerste gezicht verliefd op onze boot en zworen elkaar dat ze die binnen een dag van binnen zouden kunnen zien! Dat is ze gelukt!

...volgens mij begint Kees het een beetje zat te worden (de fotoos bedoel ik;)... maar zie het pikante detail van de powerline op de achtergrond niet over het hoofd. Dit is ECHT chillen na een spannend avontuurtje...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten