zondag 19 juli 2009

ALTERNATIEVE BULLETALIE

Bul-le-ta-lie; hardop vet uitgesproken komt hij het meest tot zijn recht vind ik: Lekker woord he?!;)

Als we met windje in de rug varen zetten we het zeil bijna helemaal overdwars. Je kan je voorstellen dat het dan niet meer aerodynamisch is maar meer als een duwbak fungeert. Enige nadeel van deze zeilvoering ( vooral als er weinig wind en wel hoge golven staan ) is het gevaar dat je een klapgijp maakt. Dat is als je giek keihard naar de andere kant slaat. Dat wil je niet! Een klapgijp is slecht voor je tuig en slecht voor het “lummelbeslag” (ook al zo’n lekkere naam:) en dat is dan weer de verbinding tussen de giek en de mast.
...schets van de 2 verschillen tussen de bulletalies...

Bij de ‘Zeezeilers van Marken’ leerden we een slimme tool kennen om een klapgijp bij een ‘voordewindse koers’ te voorkomen: de bulletalie. Ze gebruiken een lijn die van rechtsachter helemaal voor bij de punt langs naar links achter op de boot loopt. Dus zowel links als rechts heb je een uiteinde dat je aan de giek kan vastmaken. De andere kant van de lijn zet je vast op een kikker.

Onderweg leerden we van Cees (met een cee) en Roel (Anthony) nog een ander type Bulletalie kennen. Deze bestaat alleen uit een stuk lijn dat niet continue op je dek ligt. Je moet er een ingewikkelde strop- achtige- knoop inmaken

...de bulletalie knoop van Cees met een Cee...

en je legt hem aan het midden (en niet aan het uiteinde) van de giek vast.
...zet de knoop gewoon met de lijn of met een harpje zoals Kees met een Kaa dat doet aan de giek vast...


Vandaaruit gaat de lijn naar de middenbolder


...van de giek naar de knoop en van de knoop naar de kikker of middenbolder...

Het overige stuk lijn kan helemaal naar achteren geleid worden zodat je er vanuit de kuip bij kan.

Het mooie van deze Cees- Constructie vinden wij het feit dat de “arm” veel kleiner is en dat daardoor de krachten op het lummelbeslag daardoor ook veel minder zijn.


...kwestie van achterlijn losmaken en je trekt de giek met bulletalie en al naar het midden...


In het begin was het even stoeien om de goeie knoop te krijgen, maar tegenwoordig blijft ie er gewoon inzitten en gebruiken we hem de laatste 2 maanden telkens weer. Voor de zekerheid hebben we een filmpje gemaakt toen we instructie kregen. Die zetten we op onze you tube pagina met alle filmpjes als we toestemming van Cees hebben gekregen;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten