vrijdag 10 juli 2009

LISTIG LAWAAI


...het standbeeld van Vasco da Gama 1469-1524...

We liggen in Sines (spreek uit cinch met een beetje lijzig verlengde neuzige N) sinds woensdag 8 juli. Sines is de geboorteplaats van Vasco da Gama. Sines is ook de laatste stop voordat we het hoekie omgaan naar de Algarve. We liggen in een superheldere haven. Onbekommerd zwemmen heir heel veel soorten verse vis (verboden te vissen) en op de bodem liggen zeekomkommmers als grote dikke drollen te wiebelen op de stroom.


...Sines is groen onderstreept. Van Sines naar Belixe ankerplaats (eerste rode streepje om het hoekie) is ongeveer 65 NM oftewel 13 uur varen...


Onder de waterlijn, in de buik van de Rebel horen we een apart knisperend geluidje. Tis net openhaardvuur of een smakkende buurman. We proberen te duiden wat we horen. Het is geen boegschroef of motor en ook geen klapperend zeilgerei. Het geluid komt ons eigenlijk wel bekend voor. We moeten diep het geluid- geheugen in. We proberen onder woorden te brengen wat voor soort geluid het is. Inductiegeluid zegt Kees, bubbeltjes plastic denkt Trees... Vonken die overspringen... samenfrommelen van cellofaanpapier... Ben je er nog? Heb JIJ enig idee?


...Sines vissershaven en stadje en strandje...

We besluiten dat we het geluid herkennen uit de Indische Oceaan. Het was de Seychellen of Zanzibar dat we het het eerst hoorden als we beneden in de catamaran zaten.


...Sines Marina gezien vanaf het strandje...


Nu denk je dat we gek geworden zijn. Maar voor ons is het herkennen van een geluid een overlevings strategie. Als je weet wat een geluid veroorzaakt of betekent dan weet je ook of je boot in gevaar is of niet.


...vissen. In de haven van Sines is het verboden te vissen!...


We besluiten dat dit geluid hoort bij het ‘lawaai’dat vissen maken als ze aan het knabbelen zijn op het koraal. In dit geval zullen het schelpen van mosselen zijn.

1 opmerking:

  1. Beste mensen,
    Het geluid dat jullie horen is waarschijnlijk het knabbelen van vissen aan de romp van jullie schip. Hierop hechten zich vele lekkere hapjes. Dit geluid heb ik vele malen gehoord op diverse tochten door de Middellandse zee.
    Goed vaart!
    Mvgr
    JvR
    jvr3@me.com

    BeantwoordenVerwijderen