zaterdag 5 september 2009

DE VOGEL, DE EMMER EN DE SLACHTPARTIJ

Van de avonturen die we onderweg meemaken staan de dierlijke varianten ons nog het langste bij.
(hoe zal dat nou komen;) Vaak zijn het snelle akties of is het TE hectisch om een foto te maken (helaas). Maar om het niet te vergeten:

1. JAN VAN GENT
Onderweg langs de Portugese kust hebben wij een 'Jan van Gent' in de vislijn gehad. Het was natuurlijk niet zo'n slimme, maar toch. Wij halen de zeilen naar binnen en starten de motor. Halen het grote visnet uit de kast en trekken de vogel voorzichtig op het dek. Hij heeft prachtige helder blauwe ogen en blaast en piept van angst en pijn. Twee haken in zijn bek en poot. Trees houdt hem met-de-ogen-dicht vast en Kees gaat net zo lang met chirurgische precisie te werk tot het arme dier bevrijd is. Pfff.

2. DE EMMER
Midden op de oceaan tussen Madeira en de Canarische Weilanden zo rond het middaguur zien we opeens een emmer aankomen. "Kijk nou eens een emmer "roept Kees en terwijl we hem langs zien drijven zien we ook meteen wat er naast ligt te spartelen: een grote schildpad!
AAAAch. We zijn even bezig om de halfwinder binnen te halen, maar vinden het stel toch super snel terug. Trees staat achter het stuur en Kees staat klaar met de pikhaak... Als hij toe wil steken om de arme schildpad van de emmer te bevrijden zwemt het "arme"dier opeens weg;)) Reddingsaktie is voor nix geweest. Gelukkig maar!

3. DE SLACHTPARTIJ
Als we vlakbij Madeira voor de kust weg varen om over te steken naar de Canarische Eilanden zien we opeens een heleboel stormvogels in een grote groep vlak boven het water wild door elkaar heen vliegen. Nou zien we vaak stormvogels, maar meestal zijn ze alleen of met z'n tweetjes op stap. Dus dit tafereel trekt onze aandacht. Wij varen er graag een stukje voor om.

Dan zitten we opeens in een giga grote groep dolfijnen. Het water kolkt en bruist en we zien tientallen vinnen met grote regelmaat aan de oppervlakte komen. Wij kijken graag naar natuurfilms op TV en denken dat we weten wat er nu onzichtbaar voor onze ogen onder water gebeurd: er is een groep dolfijnen die een groep lekkere visjes heeft ingesloten en die zijn daar nu lekker aan het smullen.

Als de groep dolfijnen zich splitst zitten we tussen twee groepen in. Als de kleine groep uitgegeten is voegen ze zich bij de grote groep. Onderweg komt een moeder even langs om haar kind te laten zien wat een zeilboot is...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten