zaterdag 5 september 2009

PRIMEUR

In de haven van Calheta hebben we voor het eerst aan een ponton gelegen met een zogenaamde "lazy line" met boei aan een hele korte vinger steiger. In Las Palmas lagen we dwars op de steiger met de neus of kont naar de kant en werd de buitenkant ook met een soort lazyline op z'n plek gehouden. Zo te zien is het een lijn die op de bodem van de haven vastzit en die je uit het water op moet vissen en aan je boot moet trekken om daar vast te maken.

Een eerste keer is altijd een beetje vreemd. Tis wennen. En het is in een andere haven nooit precies hetzelfde, maar het idee en dus de techniek komt overeen. Tis best een hele handige manier om heel veel schepen naast elkaar te leggen. Voor ons is het tricky manoeuvreren en we zien ook menige misser;) voorbijkomen.


...grote metalen boei van ongeveer anderhalve meter in doorsnee...

Op het Ilha Selvagem Grande kregen we voor het eerst te maken met een mooring aan een hele grote metalen boei. In de pilot werd er al voor gewaarschuwd. je kan er namelijk je boot aardig mee beschadigen als er veel wind en golfslag staat.


...trysail uitproberen...

Aangeraden werd om een trysail te gebruiken om uit de buurt van de boei te blijven.
In de praktijk hebben we ervaren dat de toevoeging van een extra lange mooringlijn (ongeveer zo alnd als het schip zelf) nog beter helpt . Paar krasjes moeten we blijkbaar voor lief nemen;)


...nu weten we ook hoe we hem snel kunnen gebruiken als er storm verwacht wordt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten