woensdag 3 maart 2010

GUADELOUPE = mazzel=


...deelkaart van de leeward islands. Je ziet duidelijk de vlindervorm van Guadeloupe en daaronder Marie Galante en Dominica....


..kaart van Guadeloupe. Zie je de rivier die dwars door de vlinder heen loopt? Onder van links naar rechts zie je de eilandjes Marie Galante, Iles de la petite terre en Desirade....


Guadeloupe hoort net als Dominica en Antiqua bij de eilanden van "mountians & Mangroves". Volgens de hele wereld zijn dit de 'leeward' eilanden. Alleen de NL-ers leren op school dat dit de bovenwindse eilanden zijn.
Guadeloupe, oftewel Karukera (island of pretty waters) volgens de Cariebs, is een eiland in de vorm van een vlinder. Het lijf van de vlinder is de zoute rivier; la riviere salee. Als je boot niet dieper steekt dan 1.90 meter dan kan je daar doorheen. De kleine eilandjes die rond Guadeloupe liggen (iles de Saintes, Marie Galante, Iles de la petite terre en Desirade hebben een eigen naam maar vallen allemaal onder dezelfde Franse vlag (departement Guadeloupe). Je krijgt hier Europese luxe, Europese prijzen, de euro, de Franse keuken en je rijdt weer rechts (in het verkeer)

...we zien Guadeloupe aan de horizon verschijnen...


...kaartje van de aanloop naar Grand-Bourg...



...sunset vanaf de ankerplaats in Grand - Bourg...

woensdag avond 24 feb komen we aan op Marie Galante. De hoofdstad Grand Bourg is het eerste doel. Het weer is vreemd, anders dan verwacht. Er staat bijna geen wind maar als er wind en swell is, komen die uit het zuiden in plaats van de noordooster die wij tot nu toe gewend zijn. Wat een mazzel hebben wij! Nu kunnen we al die leuke kleine eilandjes met bijzondere en moeilijke ankerplaatsen bezoeken.
Marie Galante ziet eruit als een dromerig dikke pannekoek met randjes van palmbomen en wit koraal zand. We eten in de hoofdstad Grand-Bourg in een betoverend restaurantje met open binnenplaats waar je eet tussen oude stenen muren en zit naast een visvijver met schildpadden. We smullen ons een slag in de rondte bij de muziek van Anouk en het geluid van boomkikkers.


...schildpadden en boomkikkers in restaurant Maria Galande...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten