zondag 19 april 2009

QUICKIES

Het is zondag 19 april 2009
en we wonen vanaf gisteravond in het helder groene water aan de C-pier van Eastbourne Marina. Het is een haven met een super spannende ingang en een ge-wel-di-ge sluis! : de aanlegsteigers in de sluis gaan gelijk met het water mee naar boven. Terwijl wij aan het 'schutten' waren (zo heet dat hele proces) stonden we gezellig met de havenmeester te kletsen en wees hij ons op een bord waar we konden gaan liggen. Normaal gesproken is een doorgang door een sluis een zenuwslopende aangelegenheid met lijnen die losser of strakker gemaakt moeten worden, met roepen en rokende motoren...nou hier is het CHILL!


(De kliffen bij Dover kun je niet missen)

Gisterochtend zijn we vanuit Dover om een uurtje of 10 met het tij mee naar het westen afgezakt. Het heeft ons precies 8 uur gekost om Eastbourne Marina te bereiken. Dat is reuze snel voor een boot want het is zeker wel 49 mijl. Da's een quicky want het geeft een gemiddelde van 6 knopen!

Een mijl is 1 komma 8 kilometer (naja 1852 meter ) dus kom je op ruim 90 kilometer en zou je er met de auto toch wel bijna een uur over gedaan hebben om er te komen;)
Maar met de boot rekenen we bij de planning op een gemiddelde snelheid van 5 knopen per uur. Als je weet dat een knoop , een mijl is (om precies te een NM = een nautical mile), dan betekent het dat we met een gemiddelde snelheid van zo'n 9 kilometer per uur reizen. Dat is ongeveer de snelheid van een hardloper.

Dus zou je kunnen zeggen dat wij met de snelheid van een hardloper een rondje oceaan gaan doen...

(pittoreske atoom centrale aan zee tussen dover en eastbourne)

Voor de verwoede statisticus hebben we meer cijfers: de overtocht van IJmuiden naar Dover was in totaal 176 NM en we hebben er precies 32 uur over gedaan (da's 5,5 gemiddeld) Ook al een quicky terwijl we best wel wat tegenslag hebben gehad. En dan te bedenken dat je er met de auto in 3 uur zou zijn is toch wel "van een andere planeet"!

Morgen of overmorgen gaan we naar Brighton. Eerst even het slechte weer afwachten (de reddingsdienst die hier in de sluis ligt moet om de haverklap uitrukken) En ondertussen kunnen we de was doen, de navtex en de computer en de boot schoonmaken of we kunnen gewoon gaan chillen en aan de relatie werken. Onze internet acces hier is zo slecht dat we in het kantoor van de havenmeester moeten zitten om nog iets voor elkaar te bakken. Dus hoor je meer van ons als we in Brighton zijn.
Cheerio
ps: de tafel is -nota bene- in verbeterde versie uit haar as herrezen. Dankzij de inspanningen van een rigger die zich binnenkort ook timmerman, electricien en mister 'superklus' mag noemen van mij;))


2 opmerkingen:

  1. ahoi engelandvaarders! spannende verhalen eergisteren, maar mooie plaatjes nu :-) geniet van de tocht langs de engelse kust (over land is het all mooi, ik kan me voorstellen dat het over zee nog mooier is!)

    groeten van ons!
    CaTo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey stoere mensen, captain Trees en handyman Kees!!
    Nog net op weg en dan al zulke spannende verhalen. Hopelijk zijn de relaxte momenten er ook. We zullen jullie blijven volgen!
    Groetjes,
    Deyan en Kim

    BeantwoordenVerwijderen