vrijdag 17 april 2009

RIDING THE STORM

Woensdag 15 April Vertrek uit IJmuiden met het mooiste weer van de wereld. Na een half uur op zee zijn alle dikke zeilkleren uit en smeren we ons in met zonnebrand creme...
Een zacht windje op de kont (wat wil een vakantie vierder nog meer) geeft ons de mogelijkheid om alvast wat ervaring met trade wind zeilvoering op te doen. We proberen de "melkmeisje" positie.



Als het donker wordt maken we ons op voor de nacht. Kees ziet de lucht veranderen en vreemd worden dus zijn we extra voorzichtig met de zeilvoering. We zijn inmiddels een mijl of 60 de zee op en ergens ten Noorden van de Noordhinder gearriveerd als we worden overvallen door een storm. We hebben goede kleding, zijn fit, de boot is goed getrimd en de kwestbare instrumenten liggen als een worstje in de aluminiumfolie in de oven. Maar wat wij in een half uurtje (het leken wel uren) daar midden op zee meemaakten is bijna niet te beschrijven. Ik stond wijdbeens achter het stuur (dubbelgezekerd vastgehaakt) en werd bijna weggeslingerd door enorme rukwinden. Kees was als een gek met de noodvoorzieningen bezig. De zee zag eruit als een waanzinnige, we hadden mazzel dat het zulk rustig weer was geweest waardoor er bijna geen golven waren. Het was pikdonker en de vlokken schuim spoten om onze oren. Als een team zaten we samen in de kuip terwijl we dit 'beest' bereden. Ik zag nog 42 kts wind op de meter staan, maar Kees heeft de 55 gezien. Dat is het soort storm (severe gale) die ooit eens in een oktober storm het dak van The Parachute Case heeft afgeblazen. Windkracht 10 ofzo. Wij hebben onze vuurdoop gehad en het bootje doet het!

We maken de schade op: een grote golf heeft de eetkamer onder water gezet (er stond een luik op een kiertje), en de tafel is gehalveerd. Een paar boeken zijn nat en verder valt het wel mee.


In Dover aangekomen ( na 176 mijl in 32 uur gevaren te hebben) zijn we vermoeid, stram , een beetje blauw en shaky eerst maar eens flink aan de cola en pinda's gegaan. Cheers!

4 opmerkingen:

  1. Wauw zeg! Wat een spannend verhaal! Dat is echt niet mis. Kanjers zijn jullie. xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. lieve stoere Kees en Trees, koos van je weet wel, koosdownunder.blogspot.com leest jullie
    spannend avonturenbericht route Dover, het klinkt zo eenvoudig in de oren voor mij, Dover is maar een oversteekje , vergelijkbaar met een fietstochtje van Apeldoorn naar Teuge Airport, als je daar de Oceaan mee vergelijkt, succes jongens met jullie verdere reis, ik leef met jullie mee vanaf de rots in Bondi Beach near Sydney, daar staat mijn B&B bedje , het stormt hier ook maar ik ben niet zo sportief als jullie , ik blijf het allemaal belijken vanaf de zijlijn, de rots. behouden vaart luitjes en tot verdere blogs.coms, JM

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nu al een goed verhaal,
    dat wordt een echte page-turner
    die weblog van jullie! :)

    We volgen jullie op de voet...
    Hou 'm drijvend,
    dat doen wij ook :)
    Grtzzz Ing

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wauwie!!!!!!!!!!

    groetjes,
    Linda en fam

    BeantwoordenVerwijderen