donderdag 18 juni 2009

DE WIND EN HET KATABATIC EFFECT

DE WIND EN HET KATABATIC EFFECT
Klinkt als de titel van een spannende thriller nietwaar?
Dat is het ook wel een beetje. Het is een weer- en -wind fenomeen, waarover we gelezen hebben. Hier in Portugal hebben we er voor het eerst mee te maken. Hier blaast in deze tijd van het jaar namelijk een noordelijke wind (de “Nortada”). Bij Portugal is dat mooi langs de kust naar beneden.
Daarnaast krijgen we hier ook te maken met een lokale thermische wind doordat het land (ruim 30 graden) wordt opgewarmd door de zon en het water (ongeveer 15 graden schat ik in ) nog relatief koud is.
Dan hebben we – ten derde- ook te maken met het effect van een rivierloop en monding tussen de Portugeze berg-heuvels. Het venturi effect (de versnelling van de lucht ), zowel richting land als omgekeerd van land naar zee wordt soms versterkt doordat sommige gradient winden elkaar versterken.

...relaxed varen met een windje in de rug...

Als we dan in de middag, als het land lekker is opgewarmd de haven willen binnenlopen krijgen we te maken met soms zeer heftige winden en dientengevolge heftige zeeen. Het effect is des te groter als je lekker rustig met de wind in de rug naar beneden gezakt bent;) en dan om wil draaien om met een boog de haven aan te lopen...

Affijn we hebben ons eerst een beetje laten verrassen. En nu reven we iets eerder dan voor het gevoel nodig is. DAT gaat al een stuk beter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten