donderdag 18 juni 2009

PORT

Tuurlijk hebben we wat portjes meegenomen.
Voor de ECHT lekkere hadden we niet genoeg geld bij ons maar gelukkig heeft Taylor’s een ruime keuze ‘second best’ die er mag zijn. Als echte port liefhebbers hebben we toch weer wat nieuwe informatie opgedaan.
Een port die op de fles gerijpt is (zoals de meeste vintage) kan je niet lang bewaren.
Open? Het beste kan je hem meteen opdrinken. En eigenlijk niet alleen daar moet je echt samen van genieten!

...er liggen hier miljoenen liters Port opgeslagen. Op de vloer fijne kiezels om het water te geleiden dat in de zomer over de vaten gespoten wordt om de temperatuur tussen de 11 en 14 graden te houden...


De tawny’s (10-20-30 en 40 jaar oud hadden ze allemaal in huis! ) zijn na opening nog wel een half jaar goed te houden. Je drinkt ze koel(!) zo’n 11 tot 14 graden en NA het eten. NAJA!!

Als aperitief voor het eten dus gebruik je de droge witte port (chip Dry) koel in een groot portglas met geroosterde amandelen en gemarineerde olijven. Mixen kan ook met tonic en een blaadje mint. Zie je het voor je?

...pittoreske doorkijkje op Porto vanuit het wijnhuis...

En voor de Echt lekkere port worden de druiven niet met de machine maar nog steeds met de voet gekneusd. Dat is hier elk jaar eind september een groot feest met veel muziek als de druiven na het plukken met de voet worden ‘getreden’. Bij het treden met de voet wordt namelijk de pit niet stuk gemaakt. Als de pit stuk gaat komen er andere, meer bittere, smaakstoffen vrij. Wij (en jij ook natuurlijk) zijn allemaal uitgenodigd om dit feest een keer mee te maken... Date?

...na de copieuze lunch laten we ons fotograferen door een stel Amerikanen die er NU nog steeds van overtuigd zijn dat wij een stel secret lovers zijn...

Wat Port anders maakt dan de gewone wijnen is dat er tijdens het gistingsproces een stop gezet wordt op de natuurlijke gisting en er brandewijn wordt toegevoegd.

1 opmerking:

  1. Hallo Trees en Kees,

    Wat heb je gedaan Trees dat die amerikanen den ken dat jullie secret lovers zijn!!! Zeg maar niks dat kan ik wel raden.

    Liefs,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen