zaterdag 9 januari 2010

SURINAME TOBAGO ZO ANDERS!

Een kleine cultuurschok is altijd even wennen.

Maar in de baai voelen we ons meteen thuis.
Tobago is het laatste onbedorven Caribische eiland, vertelt ons de Holy Pilot.
De spontane gesprekjes op straat met babbelgrage Surinamers die nieuwsgierig met twinkelend ondeugende ogen vragen wat je van Suriname vind hebben plaatsgemaakt voor de meer gereserveerde introvert kijkende Tobago-ers(Tobagians...Tobago-ianen..).
De bulderend onbezorgd klinkende hartelijke lach van de Surinamers maken plaats voor een zuinige glimlach die niet tot aan de ogen reikt.

Toch zijn de mensen in Tobago ons niet onwelgezind. Ze reageren correct. Ze reageren zo" hartelijk" als de ijskonigin wanneer wij met onze "hollandse"grapjes proberen het ijs te breken. Waarschijnlijk lijken zij wel een beetje op ons, stijve Hollanders (in de ogen van menige zuiderling;)) We houden het maar op een ander soortige humor- voorkeur.

Zie je in Suriname alle soorten zwart en bruin en geel in de mensen, hier in Tobago zien we naast de Creolen weinig Chinees, Hindoe en Javaans bloed rondlopen. Wel zien we veel meer rasta’s en de muziek op straat is meer steel en reggae. Je danst de straat over. De opmaat naar het Carnaval is begonnen.

De Djogo’s hebben plaats gemaakt voor Carieb en Stag en in plaats van de zwart-gele Chrietjebie’s zien we nu vanaf de boot de pelikanen rechtstandig het water induiken.
Het modderige bruine en warme brakke suriname rivier water is opeens veranderd in fris helder blauw en turqoise zilte zeewater. We gaan weer lekker zwemmen rond de boot!

Met de airconditioned autobus zijn we voor 1 euro na 2 uur door het bergachtig, excotisch groene landschap langs de oostkust naar het zuiden, Scarborough gereisd. Daar lagen twee (2) joekels van Cruise schepen in de baai en dus was de stad vergeven van wandelende witte cruise-passagiers.

We duimen en hopen dat onze dates, ondanks alle ijs en sneeuw Trinidad zullen halen! We maken plannen voor allerlei leuke uitjes terwijl we moeten poetsen, repareren, schoonmaken en opruimen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten