vrijdag 2 april 2010

VERWENDE NESTEN

1 april 2009 - 1 april 2010
We zijn Verpest...Spoiled... BlaZEE...Overhetpaardgetild...Verwend
We zijn precies een jaar onderweg. Dit komt echt noo-ooit meer goed! Terwijl we in ons hoofd al een beetje bezig zijn met de afronding van onze round- trip en het plannen van de lange terugreis (ongeveer 4000 mijl), kijken we bijna vanzelf terug op wat we nou eigenlijk allemaal gedaan hebben. We zijn 1 april 2009 uit Nederland vertrokken.
We maken een tussen-balans op en realiseren ons opeens dat we het heel NORMAAL vinden dat we al een jaar lang:

1. ZEE-EN VAN TIJD HEBBEN en "I tell you man" tis erg verleidelijk om giga aktief te zijn als je er toevallig net veel zin in hebt ... you understand?...als je er zin in hebt. haha Toch zijn we niet echt lui geworden. Je zal er versteld van staan hoeveel dagelijkse werkzaamheden wij ECHT moeten doen om onszelf en de boot minimaal toonbaar, bugfree en in good shape te houden. Maar er blijft natuurlijk altijd nog een oceaan van tijd over die we kunnen besteden zoals we zelf willen.

...dat we al een jaar lang...
2. VAN VEEL VERLEIDELIJKE VARIATIE GENIETEN
*Landje niet leuk? biezen pakken en gauw naar een ander land. Bij de buren is het gras wellicht iets groener? Mensen reuze aardig? we blijven nog even.
*Sommige plekken zijn droog en dor maar hebben hoge vulkanen en klaterende watervallen, Andere zijn weer overvloedig begroeid met de prachtigste bomen, bloemen en planten.
* Soms is er bijna niks vers te koop maar soms ook liggen op de markt de groenten en het fruit wellustig opgestapeld als een fraai schilderij. We eten trouwens de verste vruchten (niet ver maar vers ;) ZO van de boom. Ze zien er vaak niet mooi uit maar... ze smaken on-aards-lekker. * Vis ZO uit de zee op je bord! eigenlijk hoef je hem niet eens meer te bereiden: het is goed zo. En elk gebied heeft z'n eigen specialiteit.
* We bivakkeren in de armste landen maar ontmoeten elders weer de (TE) rijken-der-aarde
* het water is onveranderlijk warm en blauw maar de diversiteit aan tinten blauw is bijna te groot om te bevatten. Op elk eiland en in elke baai is het weer een verrassing welke maritieme geheimen en speelplezier zij gaan prijsgeven.

...dat we het heel NORMAAL vinden dat we al een jaar lang:...
3. EXCLUSIEF OP ELKAAR AANGEWEZEN ZIJN
Ik geef het je te doen. 365 dagen lang. Met maar 1 ander persoon. Op 35 vierkante meter. We denken overigens (nog) niet aan scheiden ;)

...al een jaar lang...
4. ZONDER...
..zonder (NL) radio en TV doen
..zonder Life contact met familie en de meeste vrienden hebben moeten doen
..zonder Nuon, de NAM en het Veluws Waterschap hebben gezeten en het toch hebben overleefd ...zonder dagelijks werk (naja je begrijpt het wel: dat van dat broodtrommeltje) ritme zitten

...dat we het heel NORMAAL vinden dat we al een jaar lang:..
5. MIDDEN IN- EN VAN DE NATUUR LEVEN.
De lucht, de wind, de sunset, het water, de zon en de sterren....
we zijn nog net zo (misschien wel meer) enthousiast als we een wild dier tegenkomen als een jaar geleden. Muggen uitgezonderd. Als we vissen, vangen we niet meer dan we nodig hebben. We gooien geen afval overboord en wassen op de grote overtochten de etens-blikjes met zeewater af waarna we ze pletten. We vangen regenwater op en maken zoveel mogelijk gebruik van de zon en de wind.


...dat we al een jaar lang...
6. DE ZON HEBBEN GEZIEN.
Here comes the sun... Elke dag ZON (naja min 2 of 3 dagen dan) is geen kattepis. Het doet je goed en geeft energie. Warmte (elke dag 31 graden) is ook vermoeiend, maar daar zijn de siesta's voor uitgevonden. We weten te zweten. We leven midden onder de zon het liefst een beetje in de schaduw. We drinken liters water en smeren ons in.

...dat we het heel NORMAAL vinden dat we al een jaar lang:...
7. ZEILERVARING hebben opgedaan.

We hopen dit jaar wel de 10.000 mijl (18530 km!) vol te maken. Daarnaast hebben we nu al meer dan 100 keer ergens aangelegd; in een haven langszij, bow to of stern-to met de andere kant aan een mooring / aan een mooring vrij draaiend / aan 2 moorings / aan een mooring in het water en een lijn naar de kant / anker voor / anker voor + achter ... enzovoorts. Zeilen met de Rebel is na een jaar veel vanzelfsprekender geworden. We hebben bijvoorbeeld alle vertrouwen in het schip mochten we een stormpje tegenkomen. Natuurlijk doen we er alles aan om dit soort situaties te voorkomen, maar je weet maar nooit;) Ook de zeilvoering is na een jaar een stuk vanzelfsprekender geworden.

...dat we al een jaar lang...
8. ENERGIE BEWUST EN BESPAREND LEVEN

De impact die de afhankelijkheid van energie en water op je heeft is groter dan verwacht. We hadden wel een beetje een romantisch Robinson Crusoe idee, maar dat is langzamerhand wat praktischer en beter toepasselijk geworden. Dus niet alleen hee-eel erg zuinig met water doen en heel veel extra flessen water meenemen, maar ook water opvangen op een snelle manier. Niet alleen denken over hoe dit alles gedaan moet worden en dingen uitproberen, maar bijna automatisch als 'manier van leven' handelen. Naast zonne- en wind energie maken we gebruik van apparaten die minder energie nodig hebben. Zoals: Licht op draailampen, ledverlichting en zonne-energie lampjes. GPS op het boordnet maar ook een alternatief op batterijen en een sextant voor het grove werk. Automatische stuur-inrichting op het boordnet en daarnaast een alternatief op windenergie. Een zonnedouche en veel meer...

...dat we het heel NORMAAL vinden dat we al een jaar lang:...
9. BUITEN SPELEN.
In koude en warmte. In regen en ontij. In storm en windstiltes.
In zon en maneschijn. Als je zeilt en op een boot woont ben je elke dag buiten.

...dat we al een jaar lang...
10. DAGELIJKS EEN AVONTUUR BELEVEN

Als je reist, en dus vaak verkast krijgt je erg veel nieuwe indrukken te verwerken. In elk nieuw land en nieuwe stad zijn nieuwe regels, ander geld, andere taal, andere natuur, andere mentaliteit en/of gewoontes, en andere winkels om te ontdekken. Overal ontmoeten we mensen; locals, boatties of reizigers. We zoeken ze niet speciaal op. We laten het aan het toeval en het onderbuik-gevoel over.

Het reizen en leven op een boot is meestal EEN groot plezier. We genieten NIET met mate en WEL met volle Teuge. En we vinden het zeker NIET normaal dat we al een jaar lang deze kans hebben gekregen van de mensen die onze 'Case' met alle zorgen omringen en zo goed voor haar zorgen! THNX to vooral Inge en Karin. Maar ook Ab en Moniek. Rene en Deyan. Leena en Marruk. Ed en Fullis. De complete supportgroep en alle trouwe klanten. We Love You!!!

2 opmerkingen:

  1. een jaar op het water- een tijdperk, jullie tijd,wij genieten van het schrijven - bedankt ,
    wat een blik terug en toch nog ff doorgaan -
    tot spoedig , groetjes uit Teuge, JM

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zat er net aan te denken,, alweer een jaar voorbij,,, maar wel voorbij gevlogen zeg.
    Super om jullie verhaal weer te lezen..
    Enne geniet nog maar ff want begint nu ook wel op te schieten he...
    Die mooie tijd gaat heeeel snel..
    Time fly when youre having fun toch..
    En de trouwe klanten beginnen nu ook steeds vaker te vragen wanneer jullie terug komen,, beginnen jullie al echt allemaal te missen geloof ik :)
    Gelukkig wordt het hier ook weer wat warmer,,
    Tot snel lieverdsss...
    Dikke kuss Kaatje

    BeantwoordenVerwijderen