zaterdag 24 oktober 2009

ARMINDA


...op het terras bij Arminda met Holger (onze anker buurman), Carlos (Karl Heinz al 20 jaar het aanspreekpunt van Trans Ocean op Sal) en een van de kinderen die altijd wel even langs komen om te babbelen of te spelen...



Voorbij het pleintje rechts en dan weer links om de hoek, precies in de middagwind, staat het terras van Arminda. Hier ontmoeten wij altijd wel bekenden. Hier horen wij de laatste roddels van Sal en Palmeira en de Kaap Verdiaanse nieuwtjes. We leren er afdingen, koken en drankjes brouwen en krijgen tussen neus en lippen door inzicht in de gewoontes, gebruiken en leven achter de schermen van dit visserdorpje:

...mijn speel kameraadje op het terras...
*Kinderen niet over het hoofd aaien,
*Mensen geen hand geven maar met gebalde rechter vuist tegen elkaar aan stoten en die vuist daarna naar je hart brengen.
*Beslist niet de linker hand dat is je ‘vieze’ hand. (dat vergeten we niet nadat we in Aspargos in een bar geen wcpapier en ook geen doorspoel toilet voorgeschoteld kregen. Je vraagt de barvrouw om water en zij giet rustig een 5 liter fles drinkwater voor je in een emmer die JIJ dan weer kan leeggooien in de wc)


...uitzicht op de bar maritimo vanaf het terras van Arminda...

*Kaap Verdische punch bestaat voor 4 delen uit rum en een deel is suikerrietstroop
*De kaapverdische rum moet je beslist niet mengen met cola
*De huizen zien er aan de buiten kant sjofel en onaf uit, omdat je dan geen belasting hoeft te betalen
*Als inwoner krijg je als je 18 wordt cement en stenen en kan je je eigen huis ergens neerzetten
*Vis van de kade moet schoongemaakt zijn en je moet het diezelfde dag nog eten
*In de haven kun je beter niet zwemmen (we al dat al gezien, grote stukken ingewanden drijven soms zelfs langs onze boot)

...downtown Palmeira, Sal vind je naast sjofele huizen ook heel mooi beschilderde huizen. Spreekt mij wel aan!...

*Er is de laatste tijd erg veel wapen import . Zou er een andere crisis dreigen?
*De economische crisis komt hier dubbel zo hard aan als in andere kustplaatsen waar we dit jaar geweest zijn
*De kade wordt uitgebreid met behulp van Hollanders en Portugezen.
*Veel jonge mensen hebben geen werk en zijn ‘s middags al stom dronken.
*Palmeira is het minst criminele plaatsje van de Kaap Verden, ook wordt er bijna niet gebedeld.
* en nog vee-eel meer....

...ondeugende jongens ontmoet je OVERAL...

GELD
We zijn hier nog maar 10 dagen maar we hebben al het een en ander in de smiezen. Op de Kaap Verden betaal je met escudos. Maar van euro’s zijn ze echt niet vies. Voor 1 euro krijg je 110 escudos. Wist je dat: …wij op het plein kunnen douchen voor 25 esc, …het drinkwater van de tap een halve cent per liter kost….je voor ankeren (ongeacht de tijd, de lengte van de boot en /of het aantal opvarenden) 7 euro betaalt (IJmuiden kost 25 euro per nacht, jaja wel met stroom en water naast de boot) …een gram braziliaanse coke voor 10 euro van de hand gaat….je 2 euro voor een pakje Marlboro uitgeeft…een inreisvisum met de boot 5 euro (met het vliegtuig betaal je 50) kost….een potje oploskoffie 10 euro…een kilo verse geelvin tonijn 1euro50 …voor de bus naar Aspargos (5 km) betaal je 50 esc per persoon…voor 4 broodjes en 2 kokoskoeken betalen we 85 esc…
...uitzicht op de ankerplek vanuit het huis van Carlos en Elisabeth...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten