donderdag 28 mei 2009

DE BISCAY SAGA (deel 3)

BBB 3 (bijzondere Biskaje belevenissen 3)

...een bloedmooie zonsondergangmet wolken die als uiers met puntjes naar beneden hingen...
GEJAAGD DOOR DE WIND
Maandagochtend hebben we er driekwart van de reis opzitten. Alles is normaal. De luchtdruk is niet onrustbarend gedaald, nee hij is zelfs gestegen van 1016 naar 1019 hectopascal. De voorspelling dat we in de luwte van het hogedrukgebied zouden gaan dobberen hangt ons wellicht nog boven het hoofd. Maar omdat het nog steeds tussen de 24 en 28 knopen waait vinden we het wel goed en laten lekker onze zeilvoering van de nacht er opstaan.

Meer eigenlijk niet. Het enige wat duidde op wat ons de komende 8 uur te wachten staat was wellicht de bloedmooie zonsondergang van de avond ervoor. Bij het wisselen van de wacht blijven we nog even praten. Kees is met ons energie probleem bezig en wil nog wat uitproberen. Ik heb het koud en het miezert een beetje dus heb ik de automaat aangezet en ben onder de buiskap gekropen.

...bij 37 op de schaal van richter eh..op de windmeter had ik nog tijd om te fotograferen...
De windmeter en de superwind vertellen een verhaal dat ik eerst nog lacherig doorgeef aan Kees: hey 31, 32, 33, 31, 32, 33... 34, 35,36,37,38,39....40, 40,40,40...41,42,43 .... dit is serieuze shit. Opeens stroomt de adrenaline overvloedig. We zijn ineens echt wakker en razend snel hebben we onze (gelukkig) behoudende zeilvoering bedankt en geperfectioneerd en met een achterlijk windje jagen we over de metershoge golven met grote snelheid richting Spanje.
Met ons storm avontuur op de Noordzee in gedachten checken we de stormvastheid van de inboedel en zetten we het perspexdeurtje in de ingang.

...ook een spannende lucht: hoe moet je DIT nu weer interpreteren...
Een windkracht van 41-47 knopen is toch een serieuze windkracht 9, strong gale. Gelukkig hebben we dat extreme maar kort mogen beleven en is de rest van de woelige- baren- tijd de wind beperkt gebleven tot windkracht 7 en 8. Het is dan een fijne gedachte dat je op open zee bent en niet een haven hoeft binnen te lopen want dat zou onmogelijk zijn.

Nix kapot deze keer en ook geen water naar binnen. We leren het wel!

1 opmerking: