donderdag 28 mei 2009

DE BISCAY SAGA ( deel 4)

BBB4 (bijzondere Biskaje belevenissen 4)

OVER SHIPS PASSING ...
Op zee zijn snelwegen voor tankers. Even kort door de bocht: die lui zetten een aantal waypoints met draaipunten in de computer, motor aan, naar beneden en bij wijze van spreken in New York pas weer boven komen.

...staalblauwe zee van een kilometer of 4 diep, drie witte wolkjes in een heldere lucht, bootje aan de anders lege horizon; effe opletten!...

Wij willen altijd weten waar die jongens zich bevinden omdat zij verschrikkelijk hard varen en we er niet op rekenen dat zij ons zien of voor ons uit kunnen wijken.
Gelukkig kunnen wij duidelijk op de kaart zien waar verplichte vaarweggedeeltes lopen. Vaak horen wij dan ook dat zo’n schip zich aanmeld bij de plaatselijke kustwacht. Dan vertellen zij hoe zwaar en groot ze zijn (de boot), wat voor vracht zij vervoeren, wat de plaatsen van vertrek en bestemming zijn, hoeveel bemanningleden er zijn, en of die gezond zijn of niet...(heel interessant)

...golfje, bootje, zonnepaneeltje, zonnetje...
Midden in de golf van Biskaje staat op de kaart geen snelweg aangegeven maar hij IS er wel. We zien namelijk joekels van vrachtschepen recht op ons afkomen. Dan maken ze opeens een hoek van 45 graden en varen van ons weg. Aan de horizon zien we ze weer van koers veranderen. En dat gaat aan de lopende band door. Dat is wel fijn want zo krijg je enig idee van hoe die 'weg' loopt.

... Vladi's boot: we voelen ons net de muis die tegen de olifant zegt "wat stampen we hard he!"...
Wij zijn ZO dicht langs een Russische tanker gevaren dat we met de bestuurder hebben gelachen en gezwaaid. 'Dobre Utro Vladimir ' riepzwaaiden we met onze fleece mutsen en we zagen hem bijna springen met zijn fel oranje jackje op de brug van die kale tanker. Het schept toch wel een band. Zo samen op het water !

4 opmerkingen:

  1. Cool verhaal!!!En erg fijn dat jullie goed zijn aangekomen. We hebben aan jullie gedacht de afgelopen dagen, omringd door heel veel water. Geniet van Spain en de zon!
    Liefs Kim en Deyan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige tocht hebben jullie gemaakt zeg. Bedankt voor je heerlijke verhaal. Zo fantastisch om te lezen. Hier hadden we ma/di nacht een "onweer"storm! met wel 750.000 ontladingen. Blij dat jullie nu lekker in spanje zitten.Liefs Angela

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie prestatie! geweldig, we zijn natuurlijk jaloers op jullie en willen niets liever dan ook die kant eens op varen, wie weet......, groetjes, Rob Suzanne, Mitchell en Chad

    BeantwoordenVerwijderen
  4. blij te lezen dat jullie de overtocht naar het land van sinterklaas achter de golven hebben zitten en niet meer voor de boeg, wat spannend jullie story te volgen, als je trouwens over de diepte praat voel ik de bodem van Loch Ness in Schotland weer onder mij voorbij gaan, krijg dan wel rillingen van de weer opgewekte hoogtevrees die ook op water voelbaar blijkt te zijn, nou daarom extra oppassen maar, Koos gaat verder met gewennen op Teuge, dagdag!!!!!!genieten maar jullie !!!!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen