donderdag 28 mei 2009

DE BISCAY SAGA (deel 2)

BBB1 (bijzondere Biskaje belevenissen 1)

...kaartje voor herkenning van dolfijnen gekregen van de havenmeester in Dartmouth...

NA 55 DAGEN OP ZEE

Na 55 dagen op zee hebben we nog steeds geen dolfijn gezien. Ook geen spuiter aan de horizon kunnen ontwaren (= walvis en = grote wens).
Wat is de vreugde groot en dan bedoel ik echt GROOT als we eindelijk bezoek krijgen van een klein donker ding dat op een dolfijn lijkt. Op het kaartje dat we in Dartmouth van de havenmeester hebben meegekregen zien we dat het een zogenaamde Harbour Porpoise is. Maakt ons niks uit. Het is een hele grote vis en hij doet een dolfijn na. Wij blij. Geen foto. We willen genieten!

...voor alle liefhebbers, maar vandaag speciaal voor Damon een kort filmpje...

Maar een uurtje daarna breekt de hel los. We worden bezocht door hele families dolfijnen van het type ‘common dolphin’ die ons springend en spelend met elkaar en de boot meer dan een uur in extase laten zuchten en ons tot bijna tot vervelens toe vermaken ;)) big smile!


BBB2 (bijzondere Biskaje belevenissen2)

ENERGIE
Na de eerste 12 uur lekker volop gezeild te hebben moet de motor aan, we gaan nog maar 2 a 3 knopen vooruit en dat schiet niet echt op. Als de motor aanstaat controleren we of hij ook meteen de accu bijlaad... En dat doet hij niet! Vele toverwoorden met een G (om met Henk te spreken) helpen niet. Onmiddellijk gaan alle overbodige apparaten die stroom gebruiken uit: de koelkast, de muziek, het licht, de verwarming, de waterboiler, de grote GPS Raymarine C80, de korte golf radio, de elektrische stuurautomaat enzo.

...volop varen met de halfwinder op dag twee...
En apparaten die energie opleveren, zoals de ‘superwind’ en de zonnepanelen, worden met alle zorg omringt. Zodat we alle apparaten die we ECHT nodig hebben zoals de weatherfax, de marifoon, de navigatie instrumenten en de verlichting van de boot aan de buitenkant zolang mogelijk (het liefst tot Goruna) kunnen inzetten.

...kletsnatte handschoenen binnenste buiten aan de reling in de bleke ondergaande zon...
Tegen het einde van de reis heeft Kees de oorzaak gevonden en heel ingenieus een oplossing gemaakt met startkabels. We hebben toen eerst de verwarming aangezet (alles was nat en koud) en vervolgens alles wat we gemist hebben ingehaald: LEKKER HOORRRR!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten