maandag 12 oktober 2009

5de OVERSTEEK -4-

Email vanaf de oceaan via de korte golf radio
Maandag 12 oktober 2009 om 08.00 uur UTC
Van de Canarische naar de Kaap Verdische Eilanden.
Positie 20.08.952 N 20.54.778 W (op de hoogte van Cap Blanc, Mauretanie)
Afstand afgelegd: 541.3 NM


...melkmeisje...

De afgelopen 24 uur zijn minder onstuimig geweest. Wel meer wind dan verwacht: gemiddeld 25 kts met uitschieters tussen de 16-32 kts. Zodra het iets minder waait is op zeer korte termijn ook de ergste deinig afgezwakt. Dat is fijn want dat schommelen is niet zo goed voor de nachtrust.
We experimenteren overdag veel met de zeilvoering. We vlinderen met 2 voorzeilen waarvan 1 of 2 zijn uitgeboomd of met een combinatie van uitgeboomde kluiver en grootzeil. Dat is heel actief zeilen overdag.

Voor de nacht bedenken we een rustige koers en zeilvoering en dan zetten we Ed en Rita (onze trouwe bemanningsleden die regelmatig het werk van ons overnemen) volop in. Rita (de elektrische stuur automaat, blijft altijd scherp en betrouwbaar ) heeft ons echt de nacht doorgesleept. Ed (de stuurautomaat op de windvaan, betrouwbaar en kost niks, althans geen kostbare stroom ) hield het na een hele dag hard werken op een gegeven moment voor gezien en vond dat het wel tijd was dat een ander het zware werk maar eens moest gaan doen. Als de combinatie van windvlagen en hoge golven hem te gortig wordt laat hij het erbij zitten. Je kan ook zeggen dat wij niet weten HOE wij hem dan goed werkend moeten krijgen;)

Elke avond om 1900 uur hebben we radio contact met de Zilvermeeuw. Herb hebben we nog niet kunnen ontvangen. We wilden graag alvast een beetje luisteren naar wat deze Canadese weerman andere zeilers die onderweg zijn, over het weerbeeld te vertellen heeft. Zelf halen we via de korte golf gribfiles binnen. Daarop kunnen we zien wat voor wind en luchtdruk we op onze route kunnen verwachten.

Wat we de laatste 24 uur gezien hebben: water, water, lucht, wolken (straatjes wolken en stokbroden) veel vliegende vissen, een soort papegaai duikertje, kleine zwarte stormvogels, een grote vaal bruine theedoek die uit het water sprong (het leek wel een grote rog), Orion, de melkweg, Jupiter en de Pleiaden en nog veeeeel meer sterretjes:-).

Dikke kussen en tot morgen zelfde tijd
(ps: het bericht dat we 's morgens om 8 uur maken kan meestal pas 's avonds via de radio verstuurd worden. De verzend mogelijkheden overdag zijn vaak te slecht. )

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com/

1 opmerking:

  1. wat spannend toch weer steeds en nu die toepasselijke namen d'r in van Ed en Rita
    veel succes luitjes met alle apparatuur en de
    natuur , groet uit het verre Teugse land ,JM

    BeantwoordenVerwijderen