dinsdag 13 oktober 2009

5de OVERSTEEK-5-

Email vanaf de Atlantische Oceaan via de korte golf radio
Dinsdag 13 Oktober 2009 om 08.00 uur UTC
Van de Canarische naar de Kaap Verdische Eilanden.
Positie 18. 22.2 N - 21. 44.0 W
Totaal afgelegde afstand: 660 NM

...een groot exemplaar van de vliegende vis...

LAF EN ZWOEL
Maandag was een laf dagje. Overdag bar weinig gezien en/of meegemaakt. Wel veel geluierd in de zon. Wij zitten overdag in onze blote buik in de kuip (niet in R'dam) en 's nachts doen we een fleece-je aan en zetten we een pukkel (= klein lampje) op ons voorhoofd. En dan met de blote voeten op de bank aan de overkant lekker een mooi boek luisterlezen (cockie en simon van de 'never ready' many thnx voor de riante aanvulling) of huiveren bij een spannend hoorspel.
De eentonigheid van dag en nacht wordt regelmatig onderbroken als de zeilen vervaarlijk beginnen te klapperen, als de koers verlegd of de zeilvoering aangepast moet worden. DAN lijkt het allemaal opeens heel erg op werken.
Een hoogtepunt van de dag is ook als Kees weer eens een vis vangt (tot nu toe hebben we alleen 'goudmakrelen' gevangen. Errug lekker hoor. Lijkt wel op- maar smaakt niet naar makreel dus ik denk dat het geen makreel is.

Gisteravond na het diner kregen we een dolfijnenshow waar Harderwijk U-U-U tegen kan zeggen. GE-WEL-DIG. Het leken wel een stel jonge honden, zo dartel speelden ze in het water rond de boot. Een uitslover ging rechtopstaand op zijn staart (kon ie mooi effe binnen kijken ) het water door terwijl hij exact de snelheid van de Rebel bijhield. Wij applaudisseren natuurlijk. Het volgende nummer was synchroon zwemmen voor achttallen. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was kwam een uur later de oudere garde van de groep langs (niet dartel, veel groter en een uur later). Vlak na sunset om ongeveer 19.15 (jahaa de dagen hier duren van 7 tot 7 da's makkelijk met tellen en het is niet erg om met de kippen op te moeten staan;) zagen we naast de boot jagende dolfijnen en grote groepen vliegende vissen die voor ze uit stoof-vlogen.
Ik vermoed dat ze denken dat onze navigatie lichten landingslichten zijn met als gevolg dat we regelmatig het dek moeten ruimen van de aldaar gelande vissen.

Ook vannacht hadden we bijna geen tijd om stiekem tussendoor een uiltje te knappen. Het was een zwoele nacht ('het is een nacht die je normaal alleen in fillums ziet') De sterren en planeten, de melkweg en de satellieten zijn adembenemend mooi en allemachtig prachtig. De eerste paar nachten hebben we alleen maar zitliggen genieten en kijken. Maar nu komt ook het sterrenboek erbij en leren we sterrenbeelden en groepen herkennen.

weetjes:
1. Na 100 uur hebben we 553 NM afgelegd.
2. Zaterdag 10-10 zijn we om 1900 uur de tropic of cancer (oftewel de kreeftskeerkring) gepasseerd.
3. We verwachten woensdag 14 oktober rond het middaguur te arriveren en ankeren in de Bahia de Palmeira (zullen daar palmen op het strand staan?) op het eiland SAL.

zoute zoenen

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten